fbpx

Varga Ádám Válogatott kajakos, az olimpiai csapat tagja, a Merkapt Zrt. által támogatott sportoló

2011-ben kezdtem kajakozni a KSI-ben. Előtte kiskorom óta úsztam, de nem igazán szerettem, így végül amikor abbahagytam apukám egyből levitt a vízitelepre. Nyaranta Balatonon kajakoztam, így gyorsabban tudtam fejlődni, mint akik velem együtt kezdték el ezt a sportot. Ezen kívül az úszás adta állóképesség és fizikum is sokat segített. Mivel későn kezdtem, az elején nem voltak jó eredményeim, de folyamatosan tudtam javulni és évről évre egyre jobb helyezéseket értem el itthoni versenyeken és egyre nagyobb rangú nemzetközi versenyekre is sikerült kijutnom.

Legelső komolyabb nemzetközi eredményeim 2016-ban Ifjúsági Világbajnokságon K2 1000m 1. hely Petró Erikkel és K4 1000m 2. hely. Azóta minden évben sikerült kvalifikálni magamat valamilyen nemzetközi versenyre.

Megkérdeztük Ádámot, hogy mit jelent neki a sport” A sport szerintem kiváló fegyelemre tanít. Segít, hogy megtanuljunk legyőzni akadályokat azzal, hogy a versenyen egyedül kell kiállnunk és egyedül kell elviselnünk az ebből eredő stresszt. Meg kell tanulnunk nyerni és el kell viselnünk ha nem úgy sikerült valami ahogy terveztük. Sőt, ebből még tanulnunk is kell. Ami számomra még pozitívum, hogy még egyéni sportokban is, hogy tagja lehetsz egy csapatnak.”

Támogatott kajakosunk első olimpiájára utazik ki Tókióba. A felkészülésről és az olimpiai reményekről így számolt be nekünk:

„Nem másabb a felkészülésünk most az olimpiára mint bármelyik másik nagyobb versenyre ugyan úgy nagyon sok munkát kell elvégezni és nem csak a mostani verseny előtti időszak számít hanem az egész téli szárazföldi alapozás sőt még a múlt évek edzésmennyisége is.

Amikor megtudtuk a hírt, hogy elmarad vagy elhalasztják az olimpiát, még nem annyira láttam magamat esélyesnek arra, hogy kijussak, így örültem a halasztásnak. Szerencsére így lett egy nagyon kemény alapozó évem amiben nagyon sokat és keményen tudtam edzeni hisz nem kellett versenyekre készülni. Szerencsére nem veszítettem el a motivációt sőt még jól is esett a nyugalom, hogy végig tudunk alapozni egy évet. Augusztusban Országos Bajnokságon ami ebben a covidos évben a legnagyobb és egyetlen hazai verseny volt a félig edzésszerű tesztversenyek mellett sikerült 1000 m-en K1-ben és K2-ben Kammerer Zoltánnal is aranyérmet szerezni. Itt már hittem abban, hogy van esélyem kijutni Olimpiára hisz mind a kettő szám olimpiai szám és K1-ben sikerült felülkerekednem Kopasz Bálinton aki ennek a számnak a favoritja. Szerencsére sikerült következő évben egyesben hasonló teljesítményt nyújtanom és párosban Béke Kornéllal kvótát szerezni párosban és az Európa bajnokságon 5. helyünkkel kijutni az Olimpiára, így két számban is indulhatok.

A Nézők hiánya nem hiszem, hogy bármit változtatna, hiszen a táv első 800 méteréig nem szokott a mellettünk bringázó edzőkön kívül senki lenni, utána meg a fáradtságtól nem érzékelem a külvilágot.

Már most nagyon elégedett vagyok magammal ezt a célt tűztem ki magam elé év elején, hogy részt vehessek az olimpiai játékokon. A jelenlegi feladat még mindennapos edzés amire koncentrálok. A versenyen először arra kell koncentrálnom, hogy döntőbe jussak és úgy érzem, ha mindent jól csinálok jó esélyem van bekerülni a döntőben, ahol ha kihozom magamból a maximumot csak olyan eredményt érhetek el amivel elégedett leszek magammal és boldogan fogok hazautazni.”