fbpx

Ötrétegű csőrendszer

A csövek új generációja, amely egyesíti a műanyag és a fémcsövek előnyeit. Ha rugalmasan alkalmazható csőrendszert keres, válassza az ötrétegű csöveket és a velük kompatibilis idomokat!

Ötrétegű cső alkalmazási területei

Az épületgépészetben leggyakrabban használt csőfajták az ötrétegű csövek.

Azért nevezik ötrétegűnek, mert felépítésük úgy néz ki, hogy a csőben egy középső alumínium betétet egy-egy polietilén fog közre, ezek között pedig egy hőálló ragasztó a kötőanyag.

Az ötrétegű csövek kiváló minőségűek, mind a műanyag, mind a fémcsövek előnyös tulajdonságaival rendelkeznek.

Ezen kívül további előnyöket is fel tudunk sorolni:

Z

alaktartósság

Z

könnyű hajlíthatóság

Z

ellenállóság

Milyen területeken alkalmazzák az ötrétegű csöveket?

Ivóvízellátás

Az ivóvízellátás területén kiemelkedően fontos a megbízható csőrendszer és a higiénia. Az ötrétegű csövek használata azért élvez itt előnyt, mert könnyen alakíthatóak, ezáltal kevesebb idomot kell beiktatni, és könnyebben lehet úgy vezetni a csöveket, hogy elkerüljék a vízpangást. További előnye, hogy a cső nem törik meg.

Radiátorok vízellátása

Ebben az esetben abban jelentkezik az előny, hogy a műanyag rétegek jelentős mértékben csökkentik a hőingadozást, így elkerülhető a csövek elöregedése. A csövek hőszigeteléssel is ellátottak, ezáltal alkalmasak a magas hőmérsékletű fűtővíz keringetésére.

Padlófűtés

Kiemelkedően fontos, hogy a csőrendszer élettartama minél hosszabb legyen, mivel a kivitelezési munkák utáni javítás nagyon körülményes. Az ötrétegű csövekben lévő alumínium betét megakadályozza, hogy oxigén jusson a csőbe, ezáltal kivédhető a korrózió. A csövekre garanciát vállalnak, ennek köszönhetően csökkenthetők a beruházási kockázatok.

Központi fűtés

Az ötrétegű csövek használatával könnyen és rövid idő alatt lehet megbízható fűtési rendszert kiépíteni, a csövek rugalmas felhasználhatóságának és a jól variálható idomok széles választékának köszönhetően.

Falfűtés/hűtés

Ennek a rendszernek a használata még nem elég elterjedt, pedig minimális energiaráfordítással folyamatosan fenntartható vele az optimális hőmérséklet. Kivitelezésénél a csöveket kígyóvonalban kell a falban vezetni, az ötrétegű csövekkel ez kiválóan megoldható.

Az ötrétegű csövek rugalmasan alkalmazhatóak, széles kompatibilis idom választék melett.

Itt már meg is fogalmaztuk az első nagyon nagy előnyt, hogy többrétegű csőrendszer esetén nem szükségesek a falon kívüli vezetékek, teljesen természetes, hogy minden cső a falba kerül. A polietilén külső réteget nem kezdi ki a cement, illetve az alumíniumrétegnek köszönhetően minimális a hőmérsékletkülönbség okozta tágulás, ezért a cső egyszerűen szerelhető a burkolat alatt.

Ugye mindenki látott már évtizedes acélcsöveket, amelyekben az áramlási keresztmetszet a felére szűkült a lerakódásoktól. Többrétegű cső esetén nagyságrendekkel kisebb a szennyeződés és a vízkő lerakódásának esélye, mivel a sima belső felületen nehezebben tapad meg a lerakódás. Itt kell beszélnünk az oxigéndiffúzió-mentességről is, ami nagyon szép, nagyon tudományos, de azért pár szóban fejtsük ki a megrendelőnek, hogy mit is jelent ez. A műanyagcsövekkel ellentétben a fémcsövekbe és a többrétegű csövekbe – amelyben ugye ott a fém, az alumínium teljes keresztmetszetben – nem kerül be az oxigén a csőfalon keresztül. Azaz oxigénbehatolás 100%-ban kizárva, emiatt nincs korrózió a fémfelületeken, nincs iszaposodás a csövekben.

Elgondolkodhatunk, hogy rézcsővel szerelt ivóvízrendszer esetén a rézionok kiválása valóban káros-e, vagy esetleg ártalmatlan. Sokáig fogunk ezen még vitatkozni. Ami biztos, többrétegű cső használata esetén nincs ilyen probléma, nincs alapja az ilyen vitának.

A többrétegű csőrendszer fontos előnyei a gyors munkavégzés, a variálhatóság, azaz szerelhetjük osztóról, gerincvezetékről, falban vagy akár falon kívül, mindenre van megoldás.

Nagyon sok előnye van a fémcsöveknek, és nagyon sok előnye van a műanyagcsöveknek is, de mindezen az előnyök megtalálhatók egyben, a többrétegű csőben.

Focus ötrétegű csőrendszer

A Focus Multilayer univerzális ötrétegű csövek minden víz nyomócsőrendszer esetén egyaránt alkalmazhatóak, úgymint radiátoros és padlófűtésrendszerek, illetve hideg és meleg vízellátásra. Alapanyagösszetételüket tekintve a magas hőmérsékletnek is (HMV 70 Celsius magas fűtés) ellenállnak, amit – a számos más kedvező anyag tulajdonsággal is bíró – térhálósított polietilén tesz lehetővé. A csőben lévő alumínium réteg a nyomásállóságot biztosítja, továbbá a könnyű hajlítást és alaktartást is elősegíti, mindamellett képes megakadályozni a korróziót okozó oxigéndiffúziót.

A Focus Multilayer Pex-Al-Pex és Pert-Al-Pert csövek és a hozzájuk csatlakoztatható réz idomok lehetővé teszik a korrózió, lerakodás és szennyezőanyagok kiválásának mentesség lehetővé elősegítve legkorszerűbb és biztonságosabb ívóvízellátást is.

A rendszer szerelhetőséget tekintve egyszerűen és gyorsan telepíthető, az előbbiekben is említett elasztikus tulajdonságai, illetve a könnyen és szivárgásmentesen csatlakozhatósága miatt. Utóbbiak követhetőségét elősegíti az egyszerű csatlakozás-ellenőrzés a Focus Multilayer Press idomjain keresztül, melyek szélesválasztékban állnak rendelkezésre. A rendszer szerelhetősége tovább egyszerűsítik a Focus család professzionális szerelőszerszámai. A rendszernek továbbá kiváló a kémiai ellenállósága, illetve a minimális a hosszanti hőtágulása az-az hőmozgása.

A Focus Multilyer többrétegű csövei új rendszerek kiépítése mellett régi rendszerek felújítására is alkalmas, a már meglévő gépészeti rendszerekbe könnyedén beköthetőek.

Focus ötrétegű csövek

Focus Multilayer PE-RT/AL/PE-RT többrétegű csövek

Szigetelt és szigetelés nélküli kivitelben. Alapanyagösszetételüket tekintve a magas hőmérsékletnek is (HMV 70 °C) ellenállnak, amit – a számos más kedvező anyag tulajdonsággal is bíró – térhálósított polietilén tesz lehetővé. Az alumínium réteg biztosítja a nyomásállóságot, a könnyű hajlítást ugyanakkor az alaktartást, továbbá megakadályozza a korróziót okozó oxigéndiffúziót.

Z

Egy rendszer hideg-meleg vízre és fűtésre

Z

Gyorsan és egyszerűen szerelhető

Z

Szivárgásmentes csatlakozás

Z

Hajlékony és alaktartó csőrendszer

Z

Egyszerű csatlakozás-ellenőrzés az ellenőrzőréseken keresztül

Z

Korrózióálló és lerakódás (vízkő) mentes

Z

Széles idomválaszték

Z

100 %-ban oxigéndiffúzió mentes

Z

Kiváló kémiai ellenállóság

Z

Csekély mértékű hosszanti hőtágulás (hőmozgás)

Z

Professzionális szerelőszerszámok

Z

Régi rendszerek felújításához és új rendszerek építéséhez

ÖTRÉTEGŰ CSÖVEK

FŰTÉSRE, HIDEG- ÉS MELEGVÍZRE
PE-RT/AL/PE-RT

SZIGETELT ÖTRÉTEGŰ CSÖVEK

FŰTÉSRE, HIDEG- ÉS MELEGVÍZRE 6mm-ES PE CSŐHÉJJAL
PE-RT/AL/PE-RT

Focus Multilayer idomok

FOCUS Multilayer Press idomok fűtési és használati hideg- melegvizes rendszerekhez. SEMPITER® rézötvözetből. A különleges eljárással készült rézötvözet kiemelt higiéniai tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívül korrózióálló és tartós.

Multilayer idomok jellemzői

Z

Radiátoros fűtésre

Z

Felületfűtésre

Z

Használati hideg-melegvízre

Z

Egyszerű és gyors szerelés

Z

Korrózióálló présidomok SEMPITER® rézötvözetből

Z

Magas hő- és nyomásállóságú PE-RT/AL/PE-RT csövek

Z

Univerzális, TH, H, U profilú idomok, ellenőrző nyílással

Z

Maximális üzemi nyomás 10 bar

Comisa ötrétegű csövek
fűtés- és vízellátáshoz

COMISA márkanév a minőség, a megbízhatóság és garancia védjegye.

ÖTRÉTEGŰ CSÖVEK

FŰTÉSRE, HIDEG- ÉS MELEGVÍZRE
PE-RT/AL/PE-RT

SZIGETELT ÖTRÉTEGŰ CSÖVEK

FŰTÉSRE, HIDEG- ÉS MELEGVÍZRE 6mm-ES PE CSŐHÉJJAL
PE-RT/AL/PE-RT

Comisa ötrétegű csövek jellemzői 

Z

Hőtágulása kicsi

Z

Egyszerű szerelés és szállítás

Z

Magas kopásállóság és ellenáll a szennyeződésnek

Z

Ivóvíz-ellátásra alkalmas

Z

Sokoldalú idomválaszték

Z

Garantáltan oxigéndiffúzió mentes

Z

Elektromos áramot nem vezeti

Z

Alacsony csősúrlódási nyomásveszteség