fbpx

OSZTÓ GYŰJTŐK

OSZTÓ-GYŰJTŐK

Az osztó-gyűjtők megfelelő szabályozása kulcsfontosságú az optimális működéshez. Az osztó-gyűjtő berendezéseknek két fő funkciója van: az egyik a fűtő- vagy hűtőközeg elosztása a rendszerben, a másik pedig a visszatérő közeg gyűjtése és visszavezetése a fűtő- vagy hűtőberendezésbe. Ezek a berendezések különböző típusokban érhetők el, például szabályozószelepekre vagy motoros szelepekre épített változatokban, valamint egyedi tervezésű változatokban is.

Az osztó-gyűjtő egységeknek minden esetben rendelkezniük kell áramlásmérővel és körönkénti szabályozási lehetőséggel felületfűtés-hűtés esetén. A körönkénti szabályozási lehetőséget a termoelektromos állítómotorok biztosítják, amelyek az osztóra szereltek és a központi szabályozóegységgel vannak összekötve. Az átfolyásmérők segítségével ellenőrizhető, hogy az egyes regiszterek elegendő fűtő vagy hűtőközeget kapnak-e. Az osztó-gyűjtők fontos elemei a rendszernek, és helyes együttműködésük a szabályozóval és a hálózattal biztosítja a megfelelő üzemelést.

 

ELŐNYEI

Az osztó-gyűjtő berendezések használata számos előnnyel jár. Ezek a berendezések nagyobb hatékonyságot és energia-megtakarítást tesznek lehetővé a fűtési és hűtési rendszerekben, mivel a közeg elosztása és szabályozása pontosabb és hatékonyabb. Emellett a berendezések biztonságosabbá is teszik a rendszert, mivel szabályozzák a hőmérsékletet és a nyomást, valamint lehetővé teszik a karbantartási és javítási munkálatok könnyebb elvégzését.

ALKALMAZÁSUK

Az osztó-gyűjtő berendezések megválasztása és telepítése az adott épület és fűtési/hűtési rendszer egyedi igényeinek és előírásainak figyelembevételével történik. Az osztó-gyűjtők felületfűtés-hűtési rendszerek kiépítésekor és optimális működéséhez elengedhetetlen eszközök. Ezen rendszerek  megfelelő üzemeltetés mellett rendkívül kedvező közérzetet biztosítanak, és kiemelkedő gazdaságossági mutatókkal rendelkeznek, ha korszerű és a rendszerhez jól illeszkedő hőtermelő berendezést választunk. A fűtési üzemmódban működő rendszerünk előremenő vízhőmérséklete legfeljebb 35-45°C lehet, a visszatérő pedig ennél kb. 5-10°C-kal hidegebb lesz. A modern energiatermelő berendezések, mint például a hőszivattyúk, a maximum 30-35°C-os fűtési célú melegvíztermelés területén a legnagyobb hatékonyságot mutatják.

OSZTÓ-GYŰJTŐK