fbpx

Beszélgetés Kozák Danuta ötszörös olimpia bajnok kajakossal

A koronavírus járvány gyors terjedése a sport világát sem kímélte és jelentősen felforgatta a sportolók, ezen belül is az élsportolók életét. Rengeteg sportrendezvényt kellett elhalasztani itthon és külföldön, közöttük az egyik legnagyobb sporteseményt, a tokiói olimpia játékokat is.

Kozák Danuta, ötszörös olimpia, tizennégyszeres világbajnok kajakosunk a Merkapt Zrt. támogatásával továbbra is készül a tokiói olimpiára. Megkérdeztük, hogyan változtatta meg a koronavírus járvány a mindennapjait, és hogyan befolyásolja a kialakult helyzet a felkészülését.

M: Hogyan érint és miként változtatta meg az életedet a koronavírus járvány?
K.D.: Alapjaiban változott meg mindannyiunk élete, így az enyém is. Önkéntes karanténban vagyunk családilag, de az edzéseket meg tudjuk oldani, mivel a férjem az edzőm.

M: Hogyan tudod megoldani a felkészülést, az edzéseket, a jelenlegi helyzetben?
K.D.: Túl sok minden nem változott technikailag. A vízen kettesben vagyunk most az edzőmmel, férjemmel. Erősíteni kicsit fapadosan, de tudunk itthon a kertben. Futni ugyan lehetne, de egy téli sérülés miatt jelenleg még nem tudok. A gondot a bizonytalanság okozza leginkább.

M: Tudjátok-e már a válogató versenyek új időpontját?
K.D.: Egyelőre nincs döntés arról, hogy lesz-e rendes világbajnokság és ha igen, mikor. Így válogató versenyről sem tudunk.

M: Hogyan lehet az időpontok ismerete nélkül készülni a versenyekre?
K.D.: Nehezen, de még inkább sehogy. Úgy mondanám, hogy próbálunk egy bizonyos edzettségi szintet fenntartani. Amíg nincs konkrét döntés, addig tervezni sem tudunk.

M: Az olimpia elhalasztása megkönnyíti vagy megnehezíti a helyzetedet?
K.D.: A jelenlegi helyzet szerintem senkinek sem jó. Talán a fiataloknak jól jöhet, de én már nem tartozom közéjük. De úgy gondolom örülni senki nem örül ennek a szituációnak. Persze hozzátenném, hogy a sport jelenleg abszolút másodrangú kérdés még az én életemben is. Elsősorban mindannyiunk egészsége a fontos és a krízishelyzet sikeres menedzselése minden szinten.

M: Befolyásolja a halasztás, hogy mely versenyszámokra készülsz?
K.D.: Nem.

Jó egészséget, sikeres felkészülést kívánunk. Hajrá Danuta, drukkolunk!