fbpx

LÉGBEVEZETŐK

Minőségi beépíthető, termosztatikus, automatikusan szabályozható légbeeresztők , légszelepek, elszívók

LÉGBEVEZETŐK

ALNOR, AERECO beépíthető, termosztatikus, automatikusan szabályozható légbeeresztők elemek, légszelepek, elszívók a Merkapt Zrt. kínálatában:

A SZELLŐZTETÉS FONTOSSÁGA

Az egészséges épületeknek tudományosan meghatározható ismérvei vannak, amelyhez az egészséges levegő, az igényekhez igazodó szellőztetés mindenképpen hozzátartozik. Egy átlagos háztartásban a főzés, mosás, szárítás, fürdés és a növények napi 15-20 liter vízgőzt fejlesztenek, amely, ha nem távozhat el, penészesedést, rothadást és ezzel komoly épületkárokat és egészségkárosodást okoz.

Szellőztetéssel orvosolhatjuk a bútorokból, szőnyegekből, építőanyagokból zárt tereinkbe kerülõ oldószer gözök, gázok, poratka ürülék, tűzhelyek által kibocsátott égéstermék egészségkárosító hatását.

Szellőztetni tehát folyamatosan szükséges!

Az állandó szellőztetés viszont hőenergia veszteséggel jár, s ezért – főleg télen – fontos, hogy csak annyi levegőt cseréljünk, amennyire szükség van.

Az ablakrésekre bízott, ablaknyitásos szellőztetés nem megfelelő!

A szellőztető rendszert célszerű kontrollálható módon kialakítani, szakértő módon megterveztetni.

A jó megoldások fő ökölszabályai a következők:

  • Az átszellőző légmennyiség óránként legyen kb. a lakás/iroda összes térfogatának fele.
  • A mennyiség megfelelősége és állandósága érdekében alapvetően ventilátorokkal szellőztessünk.
  • Jó nyílászárókat és külön légbevezetőket vagy gépi befúvást alkalmazzunk.

Otthonaink szellőztetésének első feladata az elhasznált és szennyeződött levegő eltávolítása a lakásból. Nem szabad viszont megfeledkeznünk róla, hogy az elszívott levegőt frisslevegővel is szükséges pótolnunk. A Helios légpótló elemek kényelmes és egyszerű megoldást jelenthetnek a pótlevegő biztosítására.

A LÉGPÓTLÁS MÓDSZEREI

Befúvó ventilátorokkal pótolhatjuk a szükséges frisslevegőt, és ezzel megszüntethetjük a lakásban uralkodó depressziót – alacsonyabb légnyomást –, sőt enyhe túlnyomás is kialakíthatunk. Ennél viszont lényegesen egyszerűbb megoldás lehet, ha kellő számú és légáteresztésű „rés” kialakításával gondoskodunk a levegő beáramlásról.

Mivel a légbeeresztés jellemző helyszíne a nappali vagy a hálószoba, különösen fontos, hogy a légpótlás ne okozzon kellemetlenségeket. A légbeeresztő elemek korlátozzák a túlzott, huzathatással járó légáramot és gondoskodnak a nyíláson keresztül bejutó zaj csillapításáról is, egyes típusok még a beáramló frisslevegő szűrését is biztosítják.

LÉGBEERESZTÉS GÁZKÉSZÜLÉKES ÜZEMNÉL

A gépi elszívásos szellőztetés és a gravitációs kürtők depressziót okoznak a helyiségben. Ez a helyzet akkor válik veszélyessé, amikor a nyílt égésterű gázkészülék kéményének huzatával összemérhető, vagy annál nagyobb a helyiségben uralkodó depresszió. Ekkor fordulhat elő, hogy a kéményben megszűnik az áramlás, vagy ami ennél is rosszabb, visszafelé, a lakás irányába indul meg. A helyiségben a füstgáz feldúsulása súlyos mérgezéses baleseteket okozhat! Elkerülésük érdekében folyamatos gondoskodni kell a frisslevegő utánpótlásról.

A tervezett légutánpótlás a légbeeresztő elemeken át történik, és csak elenyésző mennyiség a tömítetlenségeken (ajtórés, ablakrés) keresztül, tehát a levegő ott jut be, ahol azt mi szeretnénk. A légutánpótlást úgy kell kialakítani, hogy a belső térben a depresszió a szabad térhez képest lehetőleg 4/8 Pa alatt maradjon.

AERECO légbevezetők és szellőzési megoldások

 AERECO EMM, EMF légbevezető – Egyszerű, elengedhetetlen

AZ EMM légbevezetők a higroszabályozású szellőzési rendszer elengedhetetlen részei. Kétféle légáramlással szerelhetők, 3 standard színben elérhetők. Az egyszerű és strapabíró kialakításukkal már sok ország piacán bizonyítottak. Akusztikus külső esővédővel 37 dB átlagos hangcsillapításra képesek.

Higroszabályozás: a légszállítást a belső relatív páratartalom szerint szabályozza

Hangcsillapítás: alapesetben Dn,e,w=33 dB, akusztikus esővédővel (AEA 833) Dn,e,w=37 dB

Egyszerű karbantartás: beszabályozás nem szükséges, csak éves portalanítást igényel

Légáram iránya: függőleges, vagy ferde. A nyílászáró és a födém elhelyezkedése szerint tetszőlegesen szerelhető

Az EMM légbevezetőkön beérkező levegő iránya attól függ, hogy a talapzatát a két lehetőség közül, hogyan szerelik fel. Így a légáram iránya a födém elhelyezkedésétől és a benntartózkodók kényelme érdekében megválasztható.

Kézi záróretesz szélsőséges hideg esetére

Záróretesszel ellátott típusok is választhatók, melyeknél a szabályozózsalu manuálisan a zárt (minimum) állásban rögzíthető, hogy szélsőségesen hideg és szeles téli időben megakadályozzuk a túlzott légcserét.

Gázkészülékekhez is

A nem lezárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

 

AERECO  LÉGBEVEZETŐK 

ALNOR LÉGBEVEZETŐK ÉS ELSZÍVÓK

AERECO EHA

Akusztikus légbevezetők

AERECO AEA

Önszabályzó,automata légbevezetők

LÉGBEVEZETŐK

Csőhöz, külső, fali

ELSZÍVÓK

Csőhöz, külső, fali