fbpx

komfort-

SZELLŐZÉS

Légtechnikai megoldások komfortszellőztetéshez, ipari és lakossági felhasználásra.

KOMFORTSZELLŐZÉS

 

ALNOR, SONNIGER,VENTS légtechnikai berendezések és csőrendszerek széles választéka a Merkapt Zrt. kínálatában:

Miért van szükség komfort szellőztetésre?

Annak érdekében, hogy energiát takarítsunk meg, a korszerű épületeket (pl. alacsony energiafogyasztású épületek) különösen légtömörnek tervezik. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag alig jönlétre levegőcsere a határoló falakon és szerkezeten keresztül. Mindazonáltal, ez hatással van arra milyen a komfortérzetünk az otthonunkban és kompromisszumokat is okoz az épületszerkezeteknél. A megoldás a szabályozott szellőztető rendszer, amely egészséges és kellemes helyiségklímát biztosít.

A rossz levegőminőség azon túl, hogy rontja a komfortunkat, a bent tartózkodók számára a pára, penész valamint a megnövekedett szén-dioxid tartalom túlzott egészségügyi kockázatot jelent.

Hogyan működik?

Az elhasznált, nedvességben gazdag levegőt (elszívott levegő) a „nedves” helyiségekből elszívjuk (konyha, fürdőszoba, WC) és eltávolítjuk a lakásszellőztető rendszerrel. Az elszívott levegő hőtartalmát átadjuk a kívülről beszívott levegőnek, amely télen hideg levegő. Kb. 85% hővisszanyerést érünk így el. Az elhasznált levegő lehül és a szabadba távozik (távozó levegőr). A friss levegőt (befúvott levegő) a nappaliba, hálóba és dolgozószobába juttatja egy levegő elosztó hálózaton keresztül.

Az új építések és felújítások alkalmával az építési technológiák, gépészeti rendszerek megválasztásánál alapvető szempont az energiatakarékosság, és hogy mennyiben segíti a választás az üzemeltetés fenntarthatóságát.

Az egyre korszerűbb építési anyagok, szigetelési eljárások és a tökéletesen záródó nyílászárók azonban az energiamegtakarítás kétségtelen pozitívuma mellett, komoly komfort és szellőzéstechnikai kihívások elé állítják az építtetőket, beruházókat.

A szellőző levegő mennyisége és szerepe az épületenergetikában

Az optimális szellőző levegőmennyiség bejuttatása a térbe kulcsfontosságú. Egyáltalán nem mindegy hogy bejut-e szükséges levegőmennyiség, azaz a mennyiség épületfizikailag, vagy komfort szempontból elegendő-e, valamint az energetikai feltételt is kielégíti-e egyben. Eleget teszünk-e a szabványoknak, ajánlásoknak, nem okoz-e diszkomfortot. Egyáltalán ki fogja azt a rendszert kivitelezni, beszabályozni, ellenőrizni, egyáltalán érdemes erről beszélni egy felújítás esetén? Az összhang megteremtésére mindenképpen törekedni kell, azaz tervezni mindenképpen csak úgy szabad, hogy a kellő mennyiségű levegőt juttatjuk a térbe és távolítjuk el a szennyezett levegőt.

Az mára már teljesen egyértelmű, hogy a belső komfort szempontjából nem elegendő csak az épületfizikai elemekkel, vagy a gépészeten belül csak a fűtési rendszerekkel foglalkozni, hanem a rendszert egészében kell vizsgálni, és így a légtechnikára is nagyobb gondot kell fordítani.

Ha nem kellően szabályozzuk a bejuttatandó friss levegő mennyiségét elképzelhető, hogy eltévedünk a túlzott mértékű hőfogyasztás okának kiderítésekor, pedig annak oka lehet a túlzott mértékű szellőztetés.

KOMFORTSZELLŐZÉSI MEGOLDÁSOK

 

 

Ventilátorok

Különböző kialakítású ( normál, hangcsillapított) cső –és csatornaventilátorok állnak rendelkezésre  hagyományos  és tűzálló változatban, mind kör, mind négyszög kapcsoló felülettel. 

csőventilátor a légtechnikában leginkább használt ventilátortípus, főleg a levegő csővezetéken történő eljuttatására alkalmazzuk. Használható elszívásra, befúvásra, és közvetlenül a csőhálózatba lehet beszerelni.

Termoventillátor, hőlégbefúvó

A melegvizes thermoventilátorok  2,29- 68,5 kw teljesítmény leadásra képesek a fűtőközeg hőmérsékletétől függően. Szabályozás programozható fali vezérlőegységgel történik.

A vizes fűtésű termoventilátorok kiválóan alkalmasak a különböző üzlethelyiségek, csarnokok, gyár- és raktárépületek valamint szolgáltató intézmények szellőztetésére és gazdaságos fűtésére. Az építőelemes rendszerben csatlakoztatható tartozékokkal egyszerűen szabályozható a szellőztetés és a hőcsere, vagyis könnyedén megvalósítható a minden szempontból előnyős és gazdaságos hőellátás. A termoventilátoraink tökéletesen alkalmasak a nagyméretű terek fűtésére. Az új technológia alkalmazása garantálja a hatékonyságot és a kényelmet, amit mindenki megérdemel. Mindezek mellett kiemelten figyelmet fordítunk az esztétikára is, így minden egyes termoventilátorunk tökéletesen illeszkedik az adott belső térbe.

Kaloriferek

A kaloriferek elektromos és vizes változatban rendelhetőek. Az elektromos változathoz szükséges érzékelő-és vezérlő elemek  opcionálisak.

A légcsatorna rendszerbe épített fűtőkaloriferek és hűtőkaloriferek a helyiségek fűtésére vagy hűtésére szolgálnak. Lehet utófűtő funkciójuk hőszivattyú vagy hővisszanyerő után történő beépítés esetén vagy előfűtők, ha hőszivattyú vagy hővisszanyerő előtt vannak beépítve. A légcsatorna keresztmetszetétől függően a kaloriferek körcsatlakozású és négyszögletes csatlakozásúak. Egyes kaloriferek ventilátorral és szűrővel kiegészítve befúvó légkezelőként is működhetnek. A levegő fűtése történhet vizes, DX, elektromos vagy gőzös hőcserélővel, illetve gázégős léghevítővel. Hűtésben is részt vehetnek a vizes és DX hőcserélők. Légtechnikai hőcserélők az elhasznált levegő energiáját hasznosító hővisszanyerők. A forgódobos hővisszanyerő magas hővisszanyerési hatásfokáról ismert. Helyigénye kicsi. A berendezésben hőátadáson kívül nedvességátvitel is történik (regeneratív hővisszanyerés). A keresztáramú lemezes hővisszanyerőben nedvességátvitel nem jön létre (rekuperatív hővisszanyerés). A közvetítőközeges hővisszanyerőben ugyancsak rekuperatív hővisszanyerés történik. A rendszer elszívó és befúvó egységei távol lehetnek egymástól. Sem a forgódobos, sem a keresztáramú hővisszanyerőben az elszívott és a friss levegő nem keveredik. Nagy hatásfokkal rendelkeznek a keverőkamrák, melyekben a keveredést követően a páratartalom, a hőmérséklet és a CO2 koncentráció egyaránt szabályozható.

Légmennyiség szabályzók

A különböző kialakítású mennyiségszabályzók ( VAV, CAV) mechanikus és elektromotoros meghajtással rendelkeznek.  A szabályzók készülhetnek kör, és négyszög formában, horganyzott acélból, és alumíniumból. 

A légtechnikai rendszerekben a levegő áramlását szükséges szabályozni vagy esetenként teljes mértékben elzárni. Erre a célra különböző szabályozó elemek beépítésére van lehetőség, többnyire a légtechnikai csővezetékben. Az állandó légmennyiség szabályzók fix beállítással állandó térfogatáramú levegőmennyiség áramlást tesznek lehetővé. A mozgatható zsaluk a szabad áramlási keresztmetszet változtatását teszik lehetővé. A légcsatornába iktatható pillangószelep is az áthaladó levegőmennyiség beszabályozásának egyik módja. A változtatható keresztmetszetű szabályozók közé tartoznak az egyszerűen és pontosan beszabályozható blendés légszabályzók, melyek működése a fényképezőgép fénybeeresztő szerkezetéhez hasonló. A változtatható térfogatáramú légmennyiség szabályzók elszívó és befúvó rendszerekben használhatók állandó légsebesség biztosítására vagy változó légszállítás esetén. A légmennyiség szabályozók gyakran beépített mérő egységgel, illetve motoros mozgatással együtt készülnek. Egyes esetekben a légcsatornába csak mérőegységet tartalmazó elem beépítésére van szükség. Vannak légmennyiség szabályzók, melyek az átáramló levegő paramétereinek (például páratartalom, széndioxid tartalom) függvényében, akár decentralizáltan, automatikusan is működhetnek.

Anemosztát

A design szellőzőrendszerekhez, légkondicionáláshoz és légfűtéshez használható. Bármelyik célra alkalmas helyiségbe telepíthető. Az Anemostat alkalmas lakó-, ipari, köz- és egészségügyi létesítményekre. Anemosztátok szükségesek a légáram egyenletes elosztásához. Szükséges a levegőmennyiség zavartalan beállításához is. A dekoratív-esztétikai funkciót is kiemelheti: az anemosztát lefedi a szellőzőcsatorna nyitását.

A levegőáramlás eloszlása különösen fontos a beszívott levegő rendszerek számára. A „lemez” alakjának köszönhetően a levegő nem egy irányba irányul, hanem a pajzs körül áramlik és terjed a helyiségben. Ennek eredményeképpen a levegő egyenletes keveredése keletkezik, és a rajzon nem alakul ki a helyiség.

Kifelé, az anemostat úgy néz ki, mint egy rövid csődarab. Ez be van helyezve a szellőzőnyílásba, amely a szobába nyílik. Ezen az oldalon egy sík kör (szerelőperem) lesz, amelyen maga az anemostat rögzítik a felületet. A rögzítést önbefogó csavarokkal végezzük.

A cső belsejébe távtartót helyeznek. Tart meg egy kör alakú beállító csavart, amelynek végén egy kerek pajzs van rögzítve lemez formájában. Felcserélhető merőlegesen az anemosztát felületére. A pajzs maga áll és csavarra van szerelve. Ebben az esetben előre és hátra mozoghat az anemostat csövön keresztül.

A levegő beáramlásának vagy kiáramlásának növelése érdekében meg kell növelni a pajzs és a cső falai közötti réses lyukat. Ehhez húzza ki a pajzsot (vagyis forgassa az óramutató járásával ellentétes irányba). Hátramenet esetén a rés csökken, és kevesebb levegő jut át az anemosztáton.

Az anemosztát különböző típusai vannak. Egyeseknél nincs 1, de 2 tányér, amelyek közül az egyik nagyobb átmérőjű és homorú kör alakú. A második úgy néz ki, mint egy rendes lemez, és egy nagyobb kör közepén helyezkedik el. Ez a komplex kialakítás jobban elosztja a levegőt a helyiségben, hozzájárulva a teljes szellőzéshez.

Az anemostatnak számos különbsége van a standard diffúzorral szemben. Először is, az anemostat segítségével szabályozható az áramló levegő mennyisége. A diffúzorok négyzet alakúak és kör alakúak, az anemosztátok pedig csak kerekek.

Az anemosztát előnye esztétikus megjelenésű. A szobában szinte nem fogják el a szemet. Leggyakrabban a mennyezeten vagy a fal tetején helyezkednek el. Ennek eredményeként a készülék úgy néz ki, mint egy kis műanyag vagy fém kör. Kiválaszthatja a megfelelő színt a tervezéshez. Az üzletek fehér vagy fém részeket kínálnak, amelyek tetszés szerint festhetők.

Az anemostatnak számos különbsége van a standard diffúzorral szemben. Először is, az anemostat segítségével szabályozható az áramló levegő mennyisége. A diffúzorok négyzet alakúak és kör alakúak, az anemosztátok pedig csak kerekek.

Az anemosztát előnye esztétikus megjelenésű. A szobában szinte nem fogják el a szemet. Leggyakrabban a mennyezeten vagy a fal tetején helyezkednek el. Ennek eredményeként a készülék úgy néz ki, mint egy kis műanyag vagy fém kör. Kiválaszthatja a megfelelő színt a tervezéshez. Az üzletek fehér vagy fém részeket kínálnak, amelyek tetszés szerint festhetők.

Csövek, idomok

A légtechnika nem csak az irodaházakban, bevásárlóközpontokban és egyéb, nagy forgalmú épületekben fontos, de a magáningatlanokban is hasznos kiegészítő. Egy felújítás során érdemes egy modern szellőzőrendszerrel is ellátni a házat, hiszen az ablakok nyitásával kevésbé hatékony a légcsere, ráadásul energiaveszteséggel is számolhatunk. A rendszer kiépítéséhez számos légtechnikai alkatrészre lehet szükség attól függően, hogy milyen típusú szellőzőrendszerre esett a választás. A légtechnikai rendszerek kiépítéshez szükséges merev (spikó), hajlékony  (westerform) , és flexibilis szigetelt (sonoduct) csöveket forgalmazunk 80- 1600 mm-es méretben. A merev csövek készülhetnek horganyzott vagy rozsdamentes acélból, illetve alumíniumból.

A légcsatorna rendszer kiépítéshez szükséges idomok  ( könyök, T-idom, nyeregidom, szűkítő) készülhetnek horganyzott vagy rozsdamentes acélból valamint alumíniumból EPDM gumi tömítéssel D légtechnikai osztálynak megfelelően.

Tetőidomok

A tető szellőzőréseinek légjárati szerelvényeit nem akadályozhatja a kémény vagy tetőablak, légtechnikai szempontból egyenértékű megoldást kell kialakítani. A különböző formájú tetőidomok biztosítják a friss levegő beszívását, a szennyezett levegő kifúvását. A tetősíkon történő átvezetéshez szükséges merev, és rugalmas elemek is rendelkezésre állnak.

Szűrők

A szűrődobozok  kazettás, és normál szűrőbetétekkel rendelhetőek E3 és E5 minőségű szűrőanyagból. A szűrődoboz burkolata jó minőségű horganyzott acéllemezból készült. Az első és a hátsó karima tömítőgumival van ellátva, ami álltal megbízhatóbb a csatlakoztatás a légcsatornához. Maga a szűrő szintetikus szálból készült és fémkerettel van felszerelve. A szűrő a tiszta levegő ellátására szolgál. A szűrő védi a légcsatornát, hőcserélőt, visszacsapó szelepet  a leülepedő portól és a nagyobb szemcséktől. A szűrődoboz karimája kompatibilis az összes megegyező átmérőjű légcsatornával, ami megtalálható a kínálatunkban. Felületén egy jelölés található, amely jelzi levegő áramlását. Telepítésekor figyelembe kell venni, hogy elegendő hely maradjon a szűrődoboz esetleges karbantartásához.

ALNOR LÉGTECHNIKA

ALNOR légtechnikai eszközök széles választékba elérhető kínálatunkban, úgymint:
ipari ventilátorok, kaloriferek, légmennyiség szabályzók, anemosztátok, csövek és idomok, szűrők.

Ventilátorok

Cső-,csatorna-, tetőventilátorok

Kalioferek

Elektromos, fűtő

Légmennyiség szabályzók

Mérőrendszerek, szervomotor

Anemosztát

Mennyezeti, kör- és négyzetalakú

SZŰRŐK

Szűrőbetétek, szűrődobozok

Toldók

Cső- és idomkapcsolók

Flexibilis csövek

Alminium, PVC csövek

LEMEZCSÖVEK

Spirálkarcolt lemezcsövek

VENTS LÉGTECHNIKA

VENTS légtechnikai eszközök széles választékba elérhető kínálatunkban, úgymint:
lakossági ventilátorok,  szellőztető panelek, PVC idomok, merev és flexibilis csövek. 

Zárt előlapú ventilátorok

Axiális

NYILT ELŐLAPÚ VENTILÁTOROK

Axiális

Ablak entilátorok

Időkapcsolóval

sZELLŐZŐRÁCSOK

Fali és mennyezeti, kör- és négytalakú

Flexibilis csövek

Alminium, PVC csövek

PVC CSÖVEK

Merev

PVC IDOMOK

Könyökök, ívek

PVC TOLDÓK

Könyökök, csőtoldók,szűkítők

SONNIGER termosztatikus ventilátorok.

TERMOVENTILÁTOR

Oldalfali és mennyezeti elhelyezés