fbpx

TISZTA, SZŰRT LEVEGŐ, EGÉSZSÉGÜNK VÉDELMÉBEN.

LAKÁS –

SZELLŐZÉS

Modern, energiatakarékos hővisszanyerő szellőztetőgépek. 

HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZÉS

 

A hővisszanyerős szellőzés létjogosultsága

A szellőztetést az elmúlt század első feléig jórészt az épületekbe beépített ajtókkal és ablakokkal oldották meg. Ez a módszer esetleges volt, illetve a friss levegő milyensége mindig a külső levegő szennyezettségétől, hőmérsékletétől függött. A technika fejlődésével elérhetővé váltak az ún. ventilátoros rendszerek. Ezek a megoldások elszívó és befúvó ventilátorból és csőhálózatból álltak. Ezek biztosították az épület szellőztetését, de nem teljesültek a komfortelvárások (tiszta, megfelelő hőmérsékletű levegő), illetve ezek a rendszerek nem voltak energiatakarékosak. A hagyományos szellőztető rendszerek olcsók, de a levegőt meleg állapotban juttatták ki a kültérre, és a friss levegő télen igen alacsony hőmérsékleten lép be a szobába. Télen a nem kívánt hűtőhatást a fűtés növelésével kellett kompenzálni.

A fejlett építési technológiával épülő épületeknek már nincs természetes szellőzése, mert a felületek szigetelése, és az új típusú nyílászárók megszüntették a korábban jellemző résszellőzést. A szinte hermetikusan elzárt belső terekben a páralecsapódás vizesedést, gombásodást okozott. Így ennek elkerülése érdekében szükségessé vált egy hatékony, jól szabályozható, energiatakarékos szellőzőrendszer. Ennél az új rendszernél további elvárás volt a felhasználó komfort igényeinek (tiszta, szűrt levegő, megfelelő hőmérséklettel és páratartalommal) kielégítése is. A feltételeknek megfelelő berendezéseket nevezzük hővisszanyerős szellőztetőgépnek.

A hővisszanyerő lehet forgódobos vagy lemezes kialakítású – ezt egyébként keresztáramú hőcserélőnek is említik egyes gyártók.

A hővisszanyerős szellőztető az épület belső levegőjének hőtartalmát újra visszanyeri, újrahasznosítja,

emiatt az épület kisebb fűtési és hűtési energiát igényel, tehát a fűtési és hűtési költségek alacsonyabbak lesznek.

A hőviszanyerő szellőztetőrendszerek egyik csoportja a központi (egy légkezelőgép látja el a kiépített csatorna hálózaton keresztül az épület helyiségeit), a másik a decentralizált (a telepített berendezés egy adott helyiség szellőztetését biztosítja). A decentralizált hővisszanyerős gépekhez nem szükséges légcsatornát kiépíteni, ezért telepítésük gyors, egyszerű. Éppen ezért ezeket a gépeket elsősorban a meglévő lakások felújításoknál alkalmazzák.

A legújabb generációs hővisszanyerős légkezelők teljesítik a használók azon elvárását is, hogy egész évben a kívánt hőmérsékletű levegő kerüljön az épületbe függetlenül a külső extrém időjárási viszonytól. Ezekbe a berendezésekbe beépítésre kerül egy hőszivattyú, mely biztosítja télen a fűtött, nyáron a hűtött levegőt.

Légkezelők használata az alábbi előnyökkel jár:

  • az egészségügyileg megfelelő páratartalom,
  • tiszta, pollen mentes levegő,
  • külső szag és pormentes levegő,
  • külső zajtól mentes helyiségek.

Ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni akkor, amikor egy ilyen rendszer beépítésének költségeit mérlegeljük.

 lakásszellőzés

TISZTA, SZŰRT LEVEGŐ, PÁRÁSODÁS ÉS PENÉSZEDÉS ELLEN

ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS

AKÁR 90%-OS HŐVISSZANYERÉS TÉLEN-NYÁRON

ALLERGIÁS IGÉNYEKNEK
EGYARÁNT MEGFELEL!

DOMEKT

LAKÁSSZELŐZTETŐ GÉPEK

A Merkapt Zrt. az említett összes rendszerhez forgalmaz megfelelő műszaki paraméterű berendezéseket.

KOMFOVENT DOMEKT hővisszanyerős szellőzés

A központi hővisszanyerős szellőztetők tekintetében a Domekt gépcsalád tartalmaz 250-1000 m3/h légszállítású, forgódobos vagy keresztirányú hőcserélős, álló, fekvő vagy mennyezeti kialakítású berendezéseket elektromos vagy melegvizes útőfűtővel.

E feletti teljesítmény igényt a VERSO kompakt gépek biztosítják 1000-7000 m3/h között. A legújabb generációs RHP gépek beépített hőszivattyúval rendelkeznek, melyek biztosítják nyári időszakban a hűtött levegő befújását a szellőztetett térbe 400- 3000 m3/h teljesítmény között.

Domekt család egyes típusai „passzívház” minősítéssel is rendelkeznek. A különböző rendszerek kiépítéséhez szükséges összes csövek, idomok, anemosztátok, mérő-és vezérlőelemek, hangcsillapítók teljes vertikuma megtalálhatóak a forgalmazott légtechnikai termékek között.

DOMEKT légkezelők

A DOMEKT központi légkezelők forgódobos és keresztirányú hővisszanyerővel gazdaságosan biztosítják épületek, lakások szellőztetését.

A különböző kialakítású ( álló, fekvő, mennyezeti) változatok  beépített szűrőkkel szűrik a külső, és a bypass keringtetett levegőt, elektromos, vagy melegvizes utófűtővel biztosítják a kívánt hőmérsékletű befúvást.

A DOMEKT beépített hőszivattyús változatok a levegő hűtését is képesek megoldani. Minden típus érintőképernyős vezérlővel rendelkezik.

A beépítési tervtől függően választható álló, fekvő, vagy mennyezeti kialakítású légkezelő. Rendelkezésre állnak a nagyhatásfokú forgódobos, és keresztáramú (lemezes) hővisszanyerős változatok. Minden légkezelőbe gyárilag elektromos utófűtő kerül beépítésre, vizes utófűtő/hűtő külön telepíthető a gépen kívülre.

Légkezelő típusok : álló, fekvő, mennyezeti kivitelek.

 

domekt R

FORGÓDOBOS HŐCSERÉLŐ

Előnyök:
Hatékony hővisszanyerés (akár -30 celsius
külső hőmérséklet esetén is)
Nincs fagyásveszély
Hatékonyan hűti a levegőt nyáron, így csökkenti
a klimatizálás költségét
Szabályozza a helyiség páratartalmát , miközben
megtartja a komfort érzést
A megfelelő kialakítás biztosítja a minimális
légáram keveredést
Nincs szükésg kondenz elvezetésre
Nincs szükség előfűtésre, mivel nincs fagyásveszély
Lehetőség van abszorpciós hőcserélő választásra

Domekt R 450

Álló kivitel

Domekt R 500

Fekvő kivitel

KOMFOVENT DCF

Direkt elpárologtató

domekt cf

KERESZTÁRAMÚ HŐCSERÉLŐ

Előnyök:
Hővisszanyerési hatásfok akár 92%
Nincs légáram keveredés
Hatékony teljesítmény és hosszú élettartam
Tökéletes megoldás magas páratartalmú
helyiségek páratartalmának csökkentésére
Két típus elérhető: kondenzációs vagy entalpiás
Eurovent, TÜV, DI és RLT. minőség

Domekt CF 400

Álló kivitel

Domekt CF 700

Fekvő kivitel

Domekt CF 250

Mennyezeti kivitel