fbpx

„Az épületgépészet az életünk…”

A Merkapt Zrt. 30 éves

A mai világban, ahol startup cégek 5-6 éves életpályával rendelkeznek vagy beolvadnak néhány év alatt egy multinacionális vállalatba, ott a 30 év egy komoly megbízhatóságot sugall. De ennél még fontosabb, hogy ez a magyar épületgépész szakkereskedő lendületesen fejlődik és újul meg évről-évre. A cég sikerének titkaira kerestük a választ és a Merkapt Zrt. igazgatósági tagjai örömmel osztották meg velünk gondolataikat, és mutatták be vállalkozásukat.

„Soha nem volt a célunk, hogy a legnagyobbak legyünk, egyszerűen csak versenyképesen és becsületesen akarunk szakmai értékek mentén kereskedni. A növekedésünk ennek velejárója. A forgalom önmagában nem elegendő a fejlődéshez, árrésre és folyamatos fejlesztésre is szükség van. Nem mindig a könnyebb utat választva dolgoztunk, nem a forgalmi adatok fokozása volt a cél, hanem biztos hátteret és biztonságos piaci viszonyokat igyekeztünk kialakítani magunk körül” – mutatja be a Merkapt Zrt. üzletpolitikáját a cég egyik tulajdonosa Szemán Róbert. Akik személyesen ismerik, jól tudják, hogy nem csak a cége, hanem az épületgépész szakma fejlődése is szívügye, Szemán Róbert épületgépész mérnök munkáját a szakma képviselői több alkalommal is elismertek: 2001 – Az Év Épületgépész Vállalkozója, 2003 – Macskásy Árpád-díj, 2014 – Az Év Épületgépész Mérnöke

A történet egy vonaton kezdődött, ahol a Pécsi Tudományegyetem gépészmérnöki karának két hallgatója gyakran utazott együtt, tanulmányik befejezése után Halgas Csaba és Szemán Róbert 1991-ben megalapították a Merkapt Kft.-t.

 

„Harminc éve dolgozunk együtt, de mi már nagyon régóta nem üzlettársak vagyunk, hanem barátok” – meséli Halgas Csaba, aki szintén nem csak alapítója, de 2012-ben zártkörű részvénytársasággá alakult vállalat igazgatóságának is tagja. A Merkapt Zrt. folyamatos ingatlanberuházásainak és logisztikai fejlesztésének felelős igazgatójaként mindig fontosnak találta, hogy saját tulajdonú ingatlanokkal stabil hátteret tudjanak biztosítani a kereskedelem részére. A kezdetben kivitelezéssel, szereléssel foglalkozó vállalkozás, majd egyboltos kiskereskedés ma már 11 értékesítési ponttal rendelkezik.

A Budapesten hagyományos kereskedelmi lánc modelljében építkező Merkapt Zrt. a fővárosi központi logisztikai bázisa mellett három vidéki városban (Győr, Szeged, Debrecen) is létrehozott, kizárólag viszonteladók kiszolgálását célzó, nagykereskedelmi központokat.
Példaértékű az a kezdeményezés, amivel a tulajdonosok 2003-ban a piaci fejlődését nem egyedül, hanem közös beszerzési társaságban, szakmai partnerekkel összefogva indították el.  Megalapították az Épületgépész Unió Kft.-t (ÉU), ami mára a legnagyobb láncokkal is felveszi a versenyt az áruk beszerzésében és a piaci jelenlétben, hiszen országosan több mint 20 értékesítési ponton keresztül biztosítják vásárlóik részére az épületgépészeti és fürdőszobai termékek szakmai kiszolgálását.

„A viszonteladó partnereinkre és az ÉU tagtársainkra kollégaként tekintünk, hiszen a piac ellátásáért közösen kell együtt dolgoznunk. Kizárólag Budapesten üzemeltetünk saját kiskereskedelmi egységeket, ahol viszont a szerelőkkel folytatunk sokszor baráti együttműködést” – mutatja be a Merkapt vevőit Kaczeus Zoltán, a kereskedelemért felelős igazgatósági tagja.

Az elmúlt években a projektosztály is komoly fejlődést ért el és sok sikeres beruházást tudott kiszolgálni, ami tovább növelte a cég forgalmát. „Az árakat nem romboljuk le egy-egy piaci versenyspirálban, mert az hosszútávon nem vezet jó irányba, hiszen a folyamatos fejlesztésekhez szükség van fedezetre. Ahhoz, hogy versenyképes árakat tudjunk biztosítani, több egyedi márkát is képviselünk és saját fejlesztésű termékeket is kínálunk a piacon” – irányítja a figyelmet a cég termékportfóliójára a kereskedelmi vezető. A Merkapt Zrt. jelentős import tevékenységet bonyolít, több európai gyár képviseletét is ellátja, emellett saját márkáik is vannak, mint a Supernova Savio gázkészülékek, Focus cső- és szerelvényrendszer és Warmair lapradiátorok. Saját fejlesztésű termékeik bővítik a hazai kínálatot, gyártanak vékony rétegrendű padlófűtési rendszert Floortherm néven, Walltherm márkájú alacsony hőmérsékletű felületfűtési rendszerük szintén a saját gyártóüzemükben készül. 2013-ban Hungarotherm nagydíjat nyert termékük a Geowarm geotermikus talajszonda védjegyoltalom alatt áll.

A Merkapt Zrt. 2021-ben 11 milliáros árbevételt ért el, közel 130 munkavállalóval. A dolgozói létszám nem növekedett olyan ütemben, mint a cég forgalma, ami az elmúlt 5 évben megduplázódott. Folyamatos fejlesztések nélkül ez nem sikerülhetett volna, árulja el Fülöp Ildikó a Merkapt Zrt. igazgatóságának elnöke. „Az innováció mind informatikai, mind szervezeti, logisztikai és infrastrukturális területen is folyamatos, hiszen a forgalomnövekedés mellett a szervezetet is építenünk kell, hogy rugalmasan, modern vállalati rendszerben tudjuk a vevőinket kiszolgálni. Online B2B és B2C értékesítő platformot hoztunk létre, új vállalatirányítási rendszert vezettünk be és számos logisztikai fejlesztésen vagyunk túl. Emellett munkatársaink szakmai képzésére, az épületgépészeti alapok oktatására is figyelmet fordítunk” – emeli ki Fülöp Ildikó a belső „építkezés” fontosságát, akit a szakma 2014-ben az Év Épületgépész Kereskedője elismerésben részesített.

„Az elmúlt év váratlan kihívások elé állított minket, a pandémia kapcsán megváltozott környezethez és gazdasági helyzethez igazodva gyorsan kellett reagálnunk, döntéseket hoznunk. Az építőipar számára rendkívüli növekedést eredményező változásokat szerencsére kezelni tudtuk, a munkatársakra háruló többlet feladatok ellátása nagy odafigyelést kívánt. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, hogy csapatként, ilyen sikeres évvel ünnepelhettük a Merkapt Zrt. 30. évfordulóját” – árulja el az igazgatóság elnöke.

A 2021-es évre eső 30. jubileumi ünnepségük több rendezvényből állt, aminek meghatározó eseménye volt, hogy egy igazi Oktoberfest hangulatú épületgépészeti sörfesztivált szerveztek, ahol beszállító partnereikkel együttműködve több, mint 500 épületgépészt megmozgató eseményt keltettek életre. A rendezvényen szerelők, kivitelező partnereik és a Merkapt cégcsoport munkatársai kötetlen hangulatban együtt ünnepeltek. A nagy sikerre való tekintettel a jövőben minden évben megrendezik majd a Merkapt Oktoberfest-et, az épületgépészek sörfesztiválját.

A Merkapt 30 éve nem csak egy szám, nem csak forgalmi adatok összesítése, hanem sok ember számára, akár évtizedek óta már maga az élet. A munkatársak közül, többeknek a családot is szimbolizálja, hiszen, vannak párok, akik ott ismerkedtek meg egymással és mára közös gyermeküket nevelik. Sőt, vannak kollégák, akiknek már a gyermeke is a cégcsoportban dolgozik, mondhatjuk hazajár. A családias, baráti légkör egy ilyen méretű cégnél nagyon ritka és ezért nagy érték is. „A gyerekeink a céggel együtt nőttek fel. Sok céges eseményen ott voltak, amíg más gyerekek a játszótéren játszottak, ők egy-egy céges sporteseményen segítők voltak. Szerencsére a gyerekeim pozitívan élték meg és kalandként tekintenek rá vissza, de attól ez mégiscsak áldozat volt mindannyiunk családja részéről. Bízom benne, hogy érdemükre válik és tényleg örömmel emlékeznek majd ezekre a pillanatokra” – meséli Halgas Csaba társalapító. Ehhez hasonló történeteket és személyes emlékeket osztanak meg kamerák elé állva a „Merkapt 30 éve, az épületgépészet az életünk” című kisfilm szereplői. (A film megnézhető a www.merkapt.hu weboldalon és a Merkapt youtube csatornáján).

SPORTÁMOGATÁS
„Merkapt – a sport elkötelezett támogatója…”

Ha a google keresőjében rákeresünk a Merkapt szóra az első találatok között nem csak a cég üzleteit, szolgáltatásai és forgalmazott épületgépészeti termékeit fogjuk megtalálni, hanem számos sportolót, akik Merkapt feliratú mezben versenyeznek, hiszen a cég társadalmi szerepvállalása és a sportszponzoráció marketingtevékenységbe integrálása egyedülálló. Nem véletlen a sportos marketing, hiszen Szemán Róbert gyerekkorától kenuzik, fiatalon is válogatott versenyző volt, de még néhány éve is Masters Világbajnokságon nyert aranyérmet hazánk színeiben.

„A kenuban is sokszor kellett a kormányos szerepét vállalnom, ahol nem mindig én voltam a leggyorsabb vagy a legerősebb, de enyém volt a felelősség és nekem kellett a hajót irányban tartanom. Nincs ez másként a cégben sem, ott is előszeretettel vállalom ezt a pozíciót”

– köti össze a céges és sportos életszemléletet a cég tulajdonosa.

A sportolók gyakran emberfeletti teljesítménye példát állít és motivációt jelent a munka során jelentkező kihívások legyőzésében. Több évtizede alatt a Merkapt Zrt. számos fiatal tehetség és kiváló élsportoló felkészülését szponzorálta, a teljesség igénye nélkül: Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos, Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Varga Ádám olimpiai ezüstérmes kajakos.

KOZÁK DANUTA

RISZTOV ÉVA

VARGA ÁDÁM

A Merkapt Zrt. azonban nem csak sportolókat támogat, de különböző sportrendezvények szervezésében is aktívan közreműködik. A hazai utánpótlástoborzás legismertebb és leglátogatottabb rendezvénysorozata a Nagy Sportágválasztó otthona a Budapest X. kerületében található Merkapt Sportközpont. A Merkapt Maraton Team Sportegyesület több szakosztályában indulnak versenyzők hazai és nemzetközi versenyeken, többek között hegyikerékpárban, sárkányhajóban, triatlonban. A labdarúgó szakosztályában utánpótlás korúak és öregfiúk is sportolnak, valamit 2021-től már a vitorlázásban is találkozhatunk „merkaptosokkal”.

Merkapt-Mekler László SE 2014-ben-alakult Dunavarsányban Mekler László SE néven. Az egyesült hivatástudata és értékrendje egyezik cégünk vállalásával így, 2016 óta kiemelt támogatói vagyunk a sportegyesületnek. Közös munkánk eredményképpen Dunavarsány nem csak egy teljesen megújult sportközpontot, hanem ezzel egy pezsgő sportéleti helyszínt nyert. A Merkapt-Mekler elsődlegesen ifjúsági kajak-kenu sportólok utánpótlás neveléséével foglalkozik, növendékeik közül kiemelendő Fejes Dániel aki képviselte hazánkat a 2021-ben megrendezett Tokiói olimpiai játékokon, majd 2022-ben müncheni Európa Bajnokságon bronzérmesként tért haza.

A dunavarsányi egyesület fiatal sportolói hazai és nemzetközi porondon évek óta megmérettetésre kerülnek. Az egyesület sikerességét mi sem mutatná jobban, mint a számtalan dobogós eredmény élves szinten. 2023-ban az ifjúsági Világ-bajnokságról 3 arannyal és egy világrekorddal, az ifjúsági Európa-bajnokságról 2 arannyal tértek vissza a sportegyesület versenyzői. A Merkapt-Mekler László SE sportólinak, alázatos munkával és magas színvonalú szakedzői segítséggel fennállása óta 27 helyről a 14-helyre sikerült felevezniük a hazai bajnoki táblán!

A Merkapt Zrt.-ről elmondható, nem csak az ország egyik vezető épületgépész szakkereskedője, de az egyik legsportosabb hazai vállalata is egyben.