Kapcsolat
 
 
 

Mivel fűtsek szeptember 26 után?

A 2015-ben életbe lépő ERP direktívának köszönhetően a hazánkban leginkább elterjedt kéményes és turbós készülékek helyett új megoldást kell keresnünk. Erre kiváló megoldás lehet a kondenzációs kazán, ami az új irányelveknek megfelelően környezetbarát és magas hatásfokának köszönhetően nagyon energitakarékos megoldás. Bővebben itt olvashat a kondenzációs kazánról!

Sajnos a kondenzációs készülék és füstgázelvezetésének kiépítése nem lesz minden ingatlanban megoldható. Van, ahol technikailag kivitelezhetetlen vagy egyszerűen a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben hogy oldjuk meg az ingatlan fűtését?
A direktíva megalkotói erre is gondoltak, és például a gyűjtőkéményes ingatlanok esetén engedélyezik egy új gyártású, csökkentett energiafelhasználású, nyílt égésterű készülék használatát. Viszont nagyon szigorúan szabályozzák, hogy kizárólag abban az esetben használható, ha gyűjtőkémény van, és más műszaki megoldás nincs. A készülékgyártók ezért gyártónként egy típust készíthetnek erre a célra.

Sajnos többször előfordul, hogy nem lehet, vagy csak hatalmas költségek árán kiépíteni a kondenzációs fűtési rendszert. Ebben az esetben érdemes átpártolni az alternatív energia-felhasználásra. Szerencsére már évek óta egyre növekvő tendencia mutatkozik a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések alkalmazása iránt. Új építésű ingatlanoknál már költséghatékonyabb a beruházás, ha figyelembe vesszük, hogy nem kell annyi engedélyezési eljárási díjat fizetni, nincs szükség a gáz bekötésére, sokszor nem csak fűtésre, de hűtésre is lehet használni, sokkal kisebb az energiafelhasználása, és nem szükséges füstgázelvezetést kiépíteni. Ez utóbbi, ami miatt már érdemes elgondolkozni akár egy használt ingatlan esetén is a technikai váltáson, mert az új füstgázelvezető rendszer költsége és az engedélyeztetések már olyan szintre emelik a gázkészülék-telepítés árát, hogy jobb befektetésnek tűnhet például egy hőszivattyú vásárlása.

Milyen alternatív megoldást válasszunk, ha fűtéskorszerűsítés előtt állunk, de a kondenzációs kazán nem használható?

 

Egyre több esetben nyújt gyors megoldást egy hagyományos split klíma beépítése, ami bár bizonyos esetekben jó megoldásnak tűnhet, hosszú távon nem kifizetődő. Ma már a legtöbb klíma fűteni is tud. A meleg levegő befújásával ráadásul nagyon gyorsan képes az adott helyiség hőmérsékletét megváltoztatni. Egy készülék megoldja ráadásul a hűtést és a fűtést is egyszerre. A gázkészülékkel szemben ugye itt nincs se kéményre, se engedélyekre szükség. Nagy hátránya viszont, hogy minden szobába kell egy beltéri egység, egy vagy több kültéri egység, magas zaj-, por- és huzatterhelése van, számos baktérium telepedhet meg benne, és a hatásfoka sem olyan kedvező. Ha több készüléket telepítünk, biztos, hogy magasabb lesz a beruházási költség, ráadásul a havi energiaszámlánk is jelentősen magasabb lesz, mintha gázzal fűtenénk. (Kivételt képez ez alól a levegő-levegő hőszivattyú, ami kedvezőbb hatásfokkal üzemel, de a többi jellemzője megegyezik a hagyományos split klímákéval.) Ráadásul esztétikailag sem a legszebb látvány, sem a homlokzaton, sem a helyiségekben, bár a gyártók igyekeznek egyre formatervezettebb modelleket a piacra dobni.

Ha a meglévő radiátoros rendszerünket akarjuk hőleadóként használni, a legkisebb beruházási költséggel és a leggyorsabban egy elektromos kazánt érdemes beüzemelni. Előnye, hogy több teljesítményben is gyártják, ezért egy kis garzonlakástól akár egy iroda fűtéséig is találunk megfelelő teljesítményű készüléket. Külsőre nagyon hasonlít egy fali gázkészülékhez, így akár annak a helyére is felszerelhetjük. A működési elve is hasonló, vizes rendszerben működik, felmelegített meleg vizet keringtet a fűtési körben. Az ára is megfizethető, nem feltétlenül drágább egy hagyományos gázkészülékhez képest, ellenben nincs betiltva, nem kell rá engedély, és nem kell füstgázelvezetés. Hátránya, hogy az elektromos hálózatunkat felül kell vizsgálni, és alkalmassá kell tenni, hogy elbírja a készülék áramfelvételi igényét. Összehasonlítva más, megújuló energiát hasznosító berendezésekkel, a hatásfoka nagyon rossz: 1 kW villamos áramból 1 kW fűtési energia nyerhető ki vele, így a rezsiköltségünk várhatóan növekedni fog, és nagyban függünk az elektromos áram árától. A jelenlegi áramdíjak mellett nem ritka a 40%-kal magasabb rezsiköltség sem.
Ha korábban a kéményes készülékünk látta el a fűtés mellett a használati melegvíz-termelést is, akkor szükségünk lesz még egy indirekt tárolóra vagy egy villanybojlerre, ami lényegében hasonló elven működik, mint az elektromos kazán. Kedvezőbb alternatíva lehet melegvíz-előállításra egy hőszivattyús vízmelegítő, ami már megújuló energiaforrás felhasználásával jelentősen olcsóbb üzemeletetést biztosít.

Talán a legjobb ár-érték arányú megoldás egy levegős hőszivattyú (levegő-víz), ami a levegő hőenergiáját képes hasznosítani. Rendelkezik egy kültéri és egy beltéri egységgel is, de telepítése viszonylag gyorsan, egyszerűen kivitelezhető. Szintén nincs füstgázelvezetés, és nem igényel költséges engedélyeztetést. Az elektromosáram-szolgáltatók sok esetben olcsóbban is biztosítják a működéséhez szükséges áramot, így az üzemeltetése már csak ezért is kedvezőbb. Természetesen a hatásfoka sokkal jobb, akár 3-4-szeres is egy normál villanybojlerhez vagy elektromos kazánhoz képest, így a magasabb beruházási költség gyorsan, ingatlantól függően akár néhány éven belül megtérülhet. Bár a meglévő radiátoros rendszerünkre is ráköthetnénk, de nem lesz hatékony, kivéve a kifejezetten erre a célra gyártott (HT: High Temperature), csak fűtésre szolgáló hőszivattyú-modellek. Egy normál levegős hőszivattyú akkor hatékonyabb, ha alacsony hőmérsékletű, nagy felületű hőleadóink vannak, mint például a padló-, fal- vagy mennyezetfűtés. Ez utóbbi ráadásul kiváló szolgálatot tehet számunkra, ha a hőszivattyúval hűteni is szeretnénk. Ez talán komfort és gazdaságosság szempontjából is a leghasznosabb, hiszen egy berendezéssel oldottuk meg az ingatlanunk hűtését és fűtését.
Érdekes termék jelent meg a gyártók kínálatában az idei évben. Hibrid készülékek piacra dobásával ötvözik a kondenzációs kazánt és a levegős hőszivattyút, így ezeknek az előnyeit is. Egy ilyen hibrid készülék a leghidegebb téli hónapokban is, amikor a levegős hőszivattyú hatásfoka leromolhat, állandó hatásfokkal tud üzemelni.

A legjobb hatásfokkal egyértelműen a föld hőenergiáját hasznosító geotermikus hőszivattyú rendelkezik. Még a leghidegebb téli hónapokban is stabil, állandó meleget biztosít, a legkisebb elektromos áramfelvétel mellett. Beltéri egysége külsőre szintén egy gázkészülékre hasonlít, és akárcsak a levegős hőszivattyúnál, itt is olcsóbb áramtarifát használhatunk. A telepítése viszont ingatlanonként eltérő lehet, mert a működéséhez szondákat kell a földbe helyezni, és a talaj összetételtől függően különböző költsége lehet a fúrásnak. Ráadásul a fúráshoz engedélyeket is kell kapnunk, aminek szintén költsége lesz. Vitathatatlanul ez a leghatékonyabb, de egyben legdrágább megoldás. Sajnos ez nem kínál megoldást egy társasházban élő egyedi lakás fűtésére, hacsak az egész ház át nem áll erre a megoldásra. A magasabb beruházási költség ellenére a hosszú távra tervező ingatlanberuházások esetén ez lehet a legjobb alternatíva.
Megemlítem még a víz-víz hőszivattyút, amikor egy fúrt kút vízéből állítunk elő fűtési energiát, mert hatásfok tekintetében sokszor ez a legkedvezőbb. Sajnos a kútvíz minősége, mennyisége és időtállósága nem olyan stabil, ezért ezek a rendszerek nem terjedtek el olyan mértékben, pedig műszaki tudásuk és az eredményük kiemelkedő.

Egyre több ház tetején lehet ma már napkollektorokat is látni, és szerencsére sok beruházás valósult meg ebben a termékkörben is az elmúlt években, bár a támogatási rendszer ezt erősen befolyásolta, ezért főleg azokban a szegmensekben igaz ez a fejlődés, ahol volt elérhető pályázati lehetőség. A napkollektorok előnye, hogy melegvíz-előállításra a nyári és átmeneti időszakokban kiválóan alkalmas. Igazából nagyobb kihívást jelent a szakembereknek esetenként a túl sok megtermelt hő tárolása, hiszen nyári nagy napsütésben nem biztos, hogy arányosan elhasználunk annyi meleg vizet, mint amit termel a rendszerünk. Nagyobb termelés esetén válik a napkollektor igazán hatékonnyá, mondjuk úszómedencék fűtése esetén. Családi házas környezetben is nagyon jó alternatíva, de fűtésre és önálló használati melegvíz-ellátásra hazánkban nem jó megoldás, így elsősorban kiegészítésként alkalmazzuk.

 

Van egy közös pont az összes felsorolt alternatív lehetőségben, sőt még a kondenzációs gázkészülékben is. Minden eszköz, illetve rendszer használ elektromos áramot. Mondhatjuk, gazdasági szempontból a különbség ennek felhasználásának mértékében és hatásfokában rejlik. Innen már logikailag könnyen eljutunk addig a megállapításig, hogy a legjobb megoldás, ha az elektromos áram ingyen van, korlátlan mennyiségben, függetlenül mindentől. Erre nyújt megoldást a napelem, ami nem más, mint egy napsugárzást hasznosító, elektromos áramot termelő berendezés. Egy rendszer telepítése viszonylag egyszerű, családi házas környezetben akár 2-3 nap alatt kivitelezhető. A megtermelt áramot vagy raktározom egy akkumulátorban, vagy sokkal hatékonyabban visszatáplálhatom az elektromos hálózatra, és a szolgáltatótól igényelt oda-vissza mérő villanyóra segítségével lenullázhatom az áramfogyasztásomat, így akár a fűtési és melegvíz-termelési költségemet. A napelemes kiserőművek már néhány kW-os rendszerekben is elérhetők, akár 5-600 ezer forint/kW telepítési díjért cserébe, ami 10 éven belül (ingatlanonként eltérő pozitív, negatív irányba) ráadásul vissza is termeli a teljes beruházási költséget.

 

Cikk ajánló:

20 jó tanács, ha kazánt szeretne vásárolni!

Konferenciát szervez a Világgazdaság szeptember 17-én. A téma az ErP.

Mi az a kondenzációs kazán?

3 hónap türelmi időt kaptak a kéményes gázkészülékek

Fordítás értelmezze okozza az ErP bizonytalanságát

Mivel fűtsünk szeptember 26. után

Betiltották a hagyományos gázkészülékeket!

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet