Kapcsolat
 
 
 

Betiltották a hagyományos gázkészülékeket!

Betiltották a hagyományos gázkészülékeket!


Európai uniós direktíva alapján 2015. szeptember 26-tól nem lehet az Európai Unió területén, így Magyarországon sem forgalomba hozni és használatba helyezni olyan energiával kapcsolatos termékeket (Energy Related Products (ERP), amelyek nem felelnek meg az új környezetbarát, fűtési és vízmelegítési hatásfokra vonatkozó előírásoknak (813/2013/EU; 814/2013/EU). Gyakorlatilag a hagyományos, kéményes és turbós gázkészülékeket, amiket korábban fűtésre és melegvíz-előállításra használtunk, nem gyártathatnak többé a kazángyártók. Sőt, a kormányrendelet szerint a már legyártott készüléket sem engedik használatba venni, azaz nem kapunk rá engedélyt, nem lehet beüzemelni.

A direktíva megalkotói elsősorban globális környezetvédelmi eszmeiség alapján gondolkodtak a rendelet megalkotásakor. Az alapelv az, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást és az energiafelhasználást, és helyezzük előtérbe a modern, energiatakarékos berendezéseket. Ennek az irányelvnek csak egy része, hogy megszüntették a hagyományos gázkészülékek gyártását. A projekt egy többéves folyamat állomása, de olyan kardinális változást okoz a véghasználók részére, amire senki nem számított.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lesz velünk, ha elromlik otthon vagy munkahelyünkön, akár cégünk telephelyén a kazán? Eddig hívtunk egy szerelőt, aki jó esetben megszerelte, vagy amennyiben a javítás nem volt lehetséges, vásároltunk egy új készüléket, és lecseréltük a régit. A rendelet alapján többé ez nem lesz lehetséges, kénytelenek vagyunk más megoldást keresni.


A hagyományos fűtéshez leginkább hasonló technikai megoldást kínál az úgynevezett kondenzációs gázkészülék. Ez a készülék szintén gáz elégetésével nyer energiát, viszont az új normáknak megfelelő hatásfokkal, kevesebb energia felhasználásával és „tisztább” füstgáz-kibocsátással rendelkezik. A készülék telepítésével kapcsolatban viszont felmerül egy komoly műszaki igény, mégpedig a füstgázelvezető-rendszer komplett cseréje, ugyanis sem a kéményes, sem a zárt égésterű turbós füstgázelvezető rendszerünk nem lesz alkalmas a kondenzációs gázkészülék üzemeltetéséhez. Ezt az új füstgázelvezetést meg kell építeni, és engedélyeztetni kell a kéményseprő szakhatóságnál! A készülékcserét meg kell terveztetni, a gázművektől engedélyt kell kérni, és végül az új készüléket be kell üzemeltetni. A komplett eljárás kivitelezéssel, anyag- és munkadíjjal együtt akár 1-1,5 millió forint is lehet egy családi ház/lakás esetén, ami többszöröse egy egyszerűsített eljárás alá tartozó, azonos típusra való készülékcserének. Ipari környezetben arányaiban hasonló mértékű növekedéssel lehet számolni a korábbi készülékcserével szemben. Az új technológia mindig drágább, de szerencsére jelen esetben ez a beruházási többletköltség az elkövetkező években a gázfogyasztás csökkentésével meg fog térülni.

Cikk ajánló:

20 jó tanács, ha kazánt szeretne vásárolni!

Konferenciát szervez a Világgazdaság szeptember 17-én. A téma az ErP.

Mi az a kondenzációs kazán?

3 hónap türelmi időt kaptak a kéményes gázkészülékek

Fordítás értelmezze okozza az ErP bizonytalanságát

Mivel fűtsünk szeptember 26. után

Betiltották a hagyományos gázkészülékeket!

 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet